Архитекти и предприемачи – врагове или приятели?

Една от постоянните и безкрайни теми за дискусия между архитектите и техните клиенти – строителните предприемачи е концепцията за крайния продукт.


Една от постоянните и безкрайни теми за дискусия между архитектите и техните клиенти – строителните предприемачи е концепцията за крайния продукт.  Какво да построим? Извън нормативите и законите съществуват много други параметри, които биха насочили строителната инвестиция в една или друга посока. За архитекта, единствената цел е да защити своя висок професионализъм в стремежа си да създаде модерна и функционална сграда. Често в стил, който изключително допада на самия него. За строителният предприемач целта е печалба, финансов растеж и добра репутация. Извън тези два фактора съществуват още два, които са с много по-голяма тежест и реално определят крайния резултат – собствениците на парцели и крайните потребители.

Много от парцелите се закупуват, чрез учредяване право на строеж или така нареченото „обезщетение“. В този случай инвеститорът трябва да удовлетвори исканията на собствениците за площи, качество и срок, за които същевременно се конкурира и с други инвеститори. Ако пазарът на недвижими имоти е в растеж, конкуренцията нараства, с което и цената на земята. Това е първият фактор, който пряко влияе на концепцията на една строителна инвестиция. На базата на своя опит и маркетингов подход, строителният предприемач трябва да направи анализ на прогнозни продажни цени, допустима стойност и риск на инвестицията, както и визия и съдържание на сградата.  Тук, с голяма тежест, влиза вторият фактор – крайният потребител.  Крайният потребител  влияе пряко на архитектурната концепция. Той разполага с определен бюджет и  има определена представа как би искал да изглежда неговият дом или офис. Често бюджета надделява над представите за най-добрия имот, което в крайна сметка предопределя и облика на градската среда.

Концепцията на една строителна инвестиция е сложно равновесие между много фактори, а всъщност архитектите и инвеститорите се оказват в една лодка.

 

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС


Парцели


Архитектура


Недвижими имоти


ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Ако искате да сте в крак с времето, последвайте ни в социалните мрежи: